Utolsó kommentek

  • En3r6y52: Szia! Igazad van ez valahogy fel sem merült bennem eddig. Egyébként van itt a blogon is lehetőség... (2009.02.11. 11:54) Csináld magad: Csillagtérkép
  • zmrzlna: Szia, nem a konkrét bejegyzésedhez szeretnék hozzászólni, csak szeretném tudni azt, milyen műszer... (2009.02.09. 17:15) Csináld magad: Csillagtérkép
  • En3r6y52: A hátsó esztergált gyűrű (ami bele megy a PVC csőbe (fekete))úgy lett kialakítva, mint egy kihuzat... (2008.10.08. 19:12) Csináld magad: Kereső
  • Sáfár Péter: grat hozzá! nem értem hogy miért nem csinálnak a gyártók olyan 8x / 10x50 es keresőket ami legaláb... (2008.10.07. 22:22) Csináld magad: Kereső
  • Sáfár Péter: hehe, gyorsabb vagy a cloudynights-tól! náluk most jelent meg egy cikk a könyvről. www.cloudynigh... (2008.09.11. 23:25) Illustrated Guide Astronomical Wonders
  • Utolsó 20

Illustrated Guide Astronomical Wonders

2008.08.09. 19:50 :: En3r6y52

Sáfár Péter üzenetére reagálva írok egy kicsit többet a könyvről.
 
A könyv 50 csillagkép kb. 400 objektumát tartalmazza. Az összes Messier-t, kb. ugyan annyi nem Messier NGC objektumot a RASC Finest listájából, valamint látványosabb, könnyen észlelhető Többszörös csillagokat. Az 50 csillagkép mind olyan amit az északi féltekéről lehet látni. A maradék 38 már túlságosan délre van. Ergo ez egy olyan könyv ami nekünk északi féltekén észlelőknek szól.
 
A könyv két fő részre osztható.
Az első rész kb. 50 oldal amiben a szokásos alapok találhatók. Objektum típusok, felszerelések, programok, stb. Szerintem elég naprakész, mind felszerelés, mind a programok térképek terén. De legalábbis a használható, és elterjedt dolgokat említi. Valamint van egy rövid leírás a könyv felépítéséről használatáról.
A másik rész maga a tényleges guide. Az 50 csillagkép ABC sorrendben.
 
Egy-egy csillagkép és a hozzá tartozó objektumok leírása a következő képen épül fel:
 
Első részben a csillagképpel és a benne található objektumok összefoglalásával foglalkozik.
 
  • Első egy táblázat, ami a csillagkép fontosabb adatait tartalmazza, úgy mint: név, kulminálási időpont, melyik évszakban látható, szomszédos csillagképek, főbb binoklis objektumok, stb.
  • Ezután jön egy kis leírás a csillagképről, amiben leírja, hogy mekkora területet fed le az égboltból, és ezzel hányadik a csillagképek között. Egy kis leírás van a csillagkép nevéről vagy mitológiai hátteréről. Valamint itt is megemlít egy-két nevezetesebb objektumot, ami benne található.
  • Ezeket két táblázat követi. Első a mélyég objektumok listája, a második a töbszörös csillagok listája. Ennek a két listának az elemeit taglalja majd a továbbiakban egyenként.
  • Egy áttekintő térkép, amin a teljes csillagkép látható, a tárgyalt objektumokkal.
 
Második részben egyenkét részletesen tárgyalja az egyes objektumokat, melyek a fenti két táblázatban szerepelnek. Először a mélyegeket, majd a többszörösöket, a következő sorrendben.
 
  • Egy kis táblázat foglalja össze az objektum adatait, úgy mint: név (nevek), típus, mennyire nehéz megtalálni, milyen részletek láthatók benne (ez a két utóbbi egy a könyv szerzői által felállított szubjektív adat 1-4-ig osztályozva), magnitudó, méret, pontos hely, kettösöknél a szokásos adatok, valamint melyik fénykép tartozik hozzá, és melyik térkép. Valamint van egy adat ami azt mutatja meg, hogy mely szervezetek listáján szerepel az objektum.
  • Ezt egy kis leírás követi. Melyben leírják, hogy milyen módon lehet az objektumot megtalálni, és hogy ők milyenek látták a távcsövükben különböző nagyításoknál. Példának mindig 10"-es Newton távcsövet említenek.
  • Kereső térkép. Általában egy 10°-os területet mutat amiben 5°-os kereső körök és 1°-os okulár körök láthatók. A csillagok legtöbbször 9 magnitúdóig vannak feltüntetve benne.
  • Fénykép. Ez csak a mélyegekről van, ami érthető is. Fekete-fehér képek amik kb. úgy mutatják az objektumokat, mint ahogy a 10"-es távcsőben látni lehet.
 
 
Hát röviden ennyi. Biztos kihagytam valamit ami fontos, de adok egy linket, ahol meg lehet tekinteni a könyvet. Az első "alapok" rész teljesen fel van töltve, a tényleges guide résznél az oldalakból csak kb. 1/3 oldal látszik. De ebből, és abból amit leírtam látható, hogy milyen a könyv felépítése és milyenek a képek, térképek, leírások.
 
Itt a link 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://derulteg.blog.hu/api/trackback/id/tr84608451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sáfár Péter · http://web.t-online.hu/safarpeter/ 2008.08.09. 21:34:37

köszi, jó leirás, rám a Burnham volt ilyen hatással. Azért az döbbenet hogy ennyi pénzért ennyire kinn van a neten és még így is kijön a 6000ft ból. Mondjuk ebből a szempontból meg a Tammy Plotner "What's Up 2006 és 2007" a bámulatos, ami szintén blog-ból született. :)
Egyébként hogy találtál rá?

En3r6y52 · http://www.mini-world.hu 2008.08.10. 10:31:48

A maszkutov.hu fórumán zsolo írt egy bejegyzést, hogy tetszett neki a könyv, és hogy írt is visszajelzést róla. Akkor felírtam már magamnak a könyvet, de ott a fórumon az általad is említett könyveket próbáltam felhajtani. Mindenhol leginkább az NSOG-ot és a Burnham féle könyvet ajánlják. Viszont ezek számomra kicsit drágák lettek volna. Valamint most még sok is. Aztán megnéztem, hogy mit írnak erről a könyvről. és csupa jó visszajelzést kapott, mind a kiadó oldalán, mind az amazonon. Aztán én is csak véletlen fedeztem fel hogy nagyrésze kint van a kiadó oldalán. Beleolvastam és nagyon megtetszett.

Sáfár Péter · http://web.t-online.hu/safarpeter 2008.09.11. 23:25:30

hehe, gyorsabb vagy a cloudynights-tól! náluk most jelent meg egy cikk a könyvről.
www.cloudynights.com/item.php?item_id=1861
sp.
süti beállítások módosítása